Asist. Univ. Dr. Mădălina Lazăr

Coordonator

 MĂDĂLINA LAZĂR, specialist în Chirurgia Maxilo-Facială:„Suntem chirurgi mai buni, pentru că suntem mame și soții“

motto: „În povestea lui, fiecare poate fi un supererou“

 

Pentru Mădălina Lazăr, meseria de medic a ajutat-o să aprecieze fiecare clipă și să simtă importanța fiecărui moment de liniște și bucurie cu familia. Se descrie pe sine drept un medic chirurg „aliat cu corectitudinea și venerator de perfecțiune“, un dascăl dispus să împartă ceea ce știe cu studenții, „o femeie, și o mamă fericită și împlinită“.

 

Mădălina Lazăr mărturisește, într-un interviu pentru Asociația Femeilor Chirurg din România, ce semnificații încă găsește în profesia de medic și de ce „cavitatea orală este, într-adevăr, oglinda întregului organism“.

Vă rugăm să vă prezentați în două-trei fraze.

Sunt medic chirurg, aliat cu corectitudinea și venerator de perfecțiune. Sunt un cadru didactic dispus să împart ceea ce știu cu studenții mei. Sunt o femeie și o mamă fericită și împlinită.

De ce ați ales să deveniți medic?

Am crezut și încă mai cred că profesia de medic este una nobilă. Eu sunt fericită atunci când reușesc să fac lucruri bune, iar meseria aceasta îți dă în fiecare zi șansa să ajuți, să alini, să îndrumi.

Ce calități considerați că vă recomandă pentru profesia de chirurg?

Cred că cea mai importantă calitate ar fi luciditatea. De multe ori trebuie să iei decizii rapide, să observi amănuntele importante, dar totodată să fii capabil să vezi problemele în esența lor. Chirurgia este, desigur, și despre ambiție, despre stăpânire de sine și curaj, despre cunoașterea propriilor limite și încercarea neobosită de a le depăși.

De ce ați optat pentru Chirurgia Orală și Maxilo-Facială?

Am ales Chirurgia Maxilo-Facială pentru că era provocarea maximă - implica un rezidențiat de cinci ani și licența dublă (Medicină Generală și Stomatologie). Mai mult decât atât, patologia din sfera oro-maxilo-facială este atât de diversă, încât poți fi orice, de la chirurg dentar la traumatolog, oncolog până la plastician. Deși sună a clișeu, cavitatea orală este, într-adevăr, oglinda întregului organism, așa că ai foarte des ocazia de a-ți revizui cunoștințele de Medicină Internă, de a căuta conexiuni, explicații.

În ce credeți dumneavoastră?

Eu cred în liberul arbitru, în corectitudine și în asumarea a ceea ce suntem și facem.

Cât de greu este să fii femeie chirurg în România?

Orice meserie este grea dacă te implici, dacă vrei să excelezi. Chirurgia în sine este o profesie solicitantă fizic și psihic. Sunt zile în care lucrez foarte mult, dar nu resimt niciun fel de oboseală pentru că lucrurile au mers bine. Alteori, un caz mărunt, cu complicații neprevăzute mă vlăguiește. În medicină nu poți să te detașezi de problemele pacienților tăi și cred că cine încearcă să separe viața personală de cea profesională va obosi inutil. Meseria aceasta m-a învățat să apreciez fiecare moment de liniște și bucurie alături de familia mea. Suntem chirurgi mai buni pentru că suntem mame și soții. Suntem mame și soții mai bune pentru că suntem chirurgi.

Mulți avem imaginea femeii-medic din filmele americane. Mă refer aici la „Anatomia lui Grey“ sau „Dr. House“. Întrebarea este: în situația de față, viața bate filmul?

Viața fiecăruia dintre noi este un film, dar este în puterea noastră să ajustăm scenariul, să alegem ce personaje vor juca alături de noi. Viața noastră nu este doar inspirată, ci este alcătuită din fapte reale. În povestea lui, fiecare poate fi un supererou.