Conf. Dr. Magdalena Chirilă

Coordonator

Chirurgul MAGDALENA CHIRILĂ: „De la 8 ani mi-am dorit să pot face operaţii care să salveze oamenii“

motto: „Bucură-te de fiecare secundă a vieţii! E unică!“

 

Pentru chirurgul Magdalena Chirilă, fiecare pacient e o posibilă provocare. Experiența a învățat-o să creadă în puterea nerostită a corectitudinii și a științei. „Deși toată lumea se plânge că nu are memorie, nimeni nu se vaită că nu are logică“, mărturisește specialistul. Mai spune că se simte împlinită atunci când învăţăceii săi izbândesc în ceea ce îşi propun și că pentru a fi un bun chirurg este nevoie de gândire matematică.

Chirurgul Magdalena Chirilă povestește, într-un interviu pentru Asociația Femeilor Chirurg din România, de ce și-a dorit să salveze oameni încă de când avea 8 ani și care au fost sfaturile primite de-a lungul carierei sale.

Vă rugăm să vă prezentați în câteva fraze.

Mă numesc Magdalena Chirilă. Sunt medic primar ORL - specializarea Otorinolaringologie - şi conferenţiar universitar la disciplina ORL, în cadrul Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“ Cluj-Napoca. Sunt din Râmnicu Vâlcea, unde am absolvit Liceul Industrial nr. 8 - fostul şi actualul Liceu Pedagogic (transformat în liceu industrial în perioada „epocii de aur“). Am un fiu, Alexandru-Constantin, are 12 ani căruia îi place sportul. Face atletism, aruncarea suliţei şi Kickbox.

Îmi place să citesc – o carte bună mă face să uit de toate şi să nu o las din mână până nu o termin; îmi plac muzica şi dansul, îmi plac animalele – în special câinii şi caii. Iubesc să împărtăşesc şi altora experienţa mea, îmi place activitatea cu studenţii şi rezidenţii; mă simt împlinită atunci când „învăţăceii“ mei izbândesc în ceea ce îşi propun! Nu-mi plac minciuna şi incorectitudinea!

De ce ați ales profesia de medic? Care sunt motivele din spatele deciziei?

În 1979, la bunici fiind, m-am accidentat destul de grav la piciorul stâng. Au urmat o intervenţie chirurgicală şi mai multe zile de tratament al plăgii. Atunci am intrat prima dată într-o sală de operaţie, inițial ca pacient, iar mai apoi având permisiunea domnului doctor Alexandru Bălan. Și atunci m-am îndrăgostit ireversibil de chirurgie! De la 8 ani mi-am dorit să pot să fac operaţii care să salveze oamenii, aşa cum am văzut că o făcea „domnu’ doctor Alexandru“!

Care sunt calitățile care credeți că vă recomandă pentru profesia de chirurg?

Îndemânarea şi gândirea matematică.

Care este sfera de activitate a unui medic din specializarea ORL?

Otorhinolaringologia este una dintre cele mai frumoase şi complete specialităţi chirurgicale. Include toate tipurile de chirurgie: intervenţii realizate sub microscopul operator - cum sunt cele din microchirurgia urechii sau microchirurgia laringiană, indiferent că o faci cu instrumente reci sau asistată LASER; chirurgia endoscopică - atât a urechii cât şi a nasului şi sinusurilor, sau chirurgia rino-bazei; chirurgia clasică: cervicală, a glandei parotide sau a tiroidei. Urgenţele ORL sunt majore, pun în pericol imediat viaţa pacientului şi necesită intervenţia imediată a medicului ORL-ist.

Ce considerați că este o provocare pentru dumneavoastră în meseria pe care o practicați?

Provocare? Fiecare întâlnire cu un pacient este o posibilă provocare, fiind unic!

Care este cel mai important sfat pe care îl poate primi un tânăr la începutul carierie sale de medic?

Lasă-te învăţat!

Care au fost cele mai importante sfaturi primite de-a lungul carierei profesionale?

Un sfat extrem de actual: „să nu pierzi legătura cu pământul şi simţul realităţii!“

În secolul tehnologiei, avem nevoie de mentori în chirurgie?

Sigur că da! Mentorii îţi vor creiona personalitatea profesională.

Cât de greu e să fii femeie medic în România?

Nu e mai greu decât pentru bărbaţi. Presupune aceeaşi dăruire şi dorinţă de cunoaştere.

Dacă ați avea puterea să schimbați ceva în sistemul românesc de sănătate care ar fi, să zicem, trei lucruri pe care le-ați modifica?

Sistemul de asigurări medicale. Învăţământul medical, atât la nivelul studiilor de licenţă cât şi postuniversitar. Sistemul de asistenţă medicală primară.

În ce credeți dumneavoastră?

În corectitudine şi ştiinţă. Deşi toată lumea se plânge că nu are memorie, nimeni nu se vaită că nu are logică.