Prof. Dr. Simona Nicoară

Coordonator

 Medicul SIMONA NICOARĂ: „În Oftalmologie, delicatețea gesturilor chirurgicale recomandă femeile“

motto: „Medicina este necesară oricând și oriunde“

 

Simona Delia Nicoară este un medic specialist oftalmolog din Cluj care se încăpățânează să creadă în adevăr, valoare și iubire. Consideră că medicina este necesară oricând și oriunde, dar și că viața ne oferă șanse care ar fi bine să ne găsească pregătiți.

Chirurgul oftalmolog Simona Delia Nicoară povestește, într-un interviu pentru Asociația Femeilor Chirurg din România, care este formula succesului în acest domeniu și ce ar sfătui un tânăr aflat la începutul carierei de medic.

Vă rugăm să vă prezentați în două-trei fraze.

Mă numesc Nicoară Simona și sunt profesor de oftalmologie în cadrul UMF Cluj. Am absolvit Facultatea de Medicină la Cluj în anul 1991 și începând cu data de 24 februarie 1992 îmi desfășor activitatea în cadrul Clinicii de Oftalmologie UMF Cluj, disciplina Oftalmologie.

Care sunt motivele care v-au îndemnat să alegeți profesia de medic?

Am ales medicina pentru că permite ajutarea oamenilor în mod direct. Este o profesie stabilă care conferă celui care o practică un statut social înalt și recunoaștere. Medicina este necesară oricând și oriunde, este o profesie provocatoare, dinamică, oferă posibilitatea muncii în echipă și oportunități diverse în dezvoltarea carierei.

Ce v-a atras la Oftalmologie?

Oftalmologia este o specialitate de mare precizie, delicată, cu rezultate imediate, care se adresează unui organ esențial pentru o viață corespunzătoare. În același timp, Oftalmologia este foarte dinamică, progresele sunt rapide și spectaculoase și solicită atât gândirea medicală, cât și abilitățile chirurgicale.

Care sunt calitățile care recomandă un medic pentru profesia de chirurg?

Stăpânirea de sine, echilibrul, rigurozitatea cu sine și cu cei din jur, nivelul înalt al pregătirii profesionale, curajul, robustețea  fizică și psihică, talentul.

Cât de greu este să fii femeie chirurg  în România?

În Oftalmologie, delicatețea gesturilor chirurgicale recomandă femeile, fapt demonstrat și prin proporția mare a acestora în ansamblul chirurgilor oftalmologi.

Care credeți că sunt „ingredientele“ unei cariere profesionale de succes?

Succesul este determinat de multă muncă, dorință de realizare profesională, deschidere la nou, adaptabilitate, curaj, atitudine pozitivă, perseverență, talent.

Cât de important este rolul mentorului în Chirurgie?

Într-o specialitate chirurgicală, ca în orice alt domeniu, mentorul are un rol determinant. Viața ne oferă șansa unor întâlniri providențiale, inclusiv pe teren profesional, care trebuie să ne găsească pregătiți.

Care este cel mai important sfat care l-ați primit pe parcursul carierei dumneavoastre?

Să gândesc pe termen lung.

În ce credeți dumneavoastră?

Adevăr, valoare, iubire.

Ce sfat ați oferi unei persoane aflate la începutul carierei chirurgicale?

Să muncească mult, având scopul dezvoltării și creșterii valorii profesionale.